Jussi Kukkonen palaa PAVEn valmentajaksi

jussi
Keltasinisillä on tuttu luotsi tulevalla kaudella.

PAVE saa kaudelle 2021 tutun luotsin vuosien takaa, kun Jussi Kukkonen on uusi Veikkojen vastuuvalmentaja tulevalla kaudella. Hän toimi vuosina 2006–2008 keltapaitojen valmentajana, joten Kukkonen palaa toimeen 12 vuoden tauon jälkeen.

Haastattelimme tuoretta paluumuuttajaa ja kyselimme miehen valmentajahistoriasta ja näkemyksistä tarkemmin.

KuPSin junnukoulussa futisoppinsa saaneelle Kukkoselle on vuosien saatossa kertynyt kokemusta eri jalkapalloseuroista.

– Periaatteessa valmennusurani alkoi jo 15-vuotiaana. KuPSista soitettiin ja pyydettiin apua, kun minun ensimmäinen joukkueeni KuPS Puumat tarvitsi tilapäistä treenien vetäjää. Mopolla sitten ajelin treenejä pitämään, Jussi muistelee uran starttia.

Sen jälkeen tehtäviä riitti KuPSissa apuvalmentajana, FC Kuopion ja Kingsin junioreissa vastuuvalmentajana sekä vuosituhannen vaihteessa Itä-Suomen piirijoukkueen valmentajana pari vuotta.

Kaudella 2004 Jussi jakoi valmennusvastuun Atik Ismailin kanssa SC KuFun B-junioreissa.

– Muodostimme joukkueen KuPSista ja muualta ylijääneistä pojista, ja tuloksena oli yhden kauden ihme eli KuFun B-juniorit. Moni poika olisi lopettanut ilman sitä joukkuetta. Nousimme Ykköseen ja joukkueesta kolme pelaajaa pelasi myöhemmin Veikkausliigassa asti (Joona Kemppainen sekä Ali ja Pele Koljonen).

Kun aluesarjassa oli niin vähän pelejä, muodostettiin Viitoseen lisäksi KuFu/2, jossa poikien lisäksi pelasi taustajoukkoja. Jussin oma peliura päättyi (toistaiseksi) siinä joukkueessa.

– PieFua vastaan vieraissa Atik laittoi kulman matkaan kuululla vasurillaan. Puskin pallon maaliin ja otin itseni heti sen jälkeen vaihtoon. Pelaajaurani viimeinen pallokosketus oli siis maali, Jussi naurahtaa.

PAVEen mies tuli aikanaan KuFun edustusjoukkueen valmennuspestin jälkeen syksyllä 2005.

Myös kaksi muuta iisalmelaisseuraa on tullut tutuksi. PAVE-vuosien jälkeen hän toimi vuoden PK-37:n edustusjoukkueen managerina ja sen jälkeen valmensi vuoden Klubi-36:n B-tyttöjä.

Mies itse kokee onnistuneensa mainiosti juuri Klubin B-junioreiden kanssa. Joukkue sijoittui syyskauden SM-sarjassa kuudenneksi vain kahden pisteen päähän pronssista.

– Tuo 2010 oli erinomaisen mukava vuosi, kun pelaajat treenasivat sitoutuneesti ja harjoitussuunnitelmani toteutui optimaalisesti. Koen, että valmentajana sain tuolloin eniten aikaan ja se oli tähän asti paras vuoteni.

Kaudelle 2011 Jussi siirtyi Kuopion Pallokissojen palvelukseen, kun hän otti vastuulleen sekä seuran B-tytöt että naisjoukkueen. Tytöissä kausi päättyi hienosti SM-sarjan hopeasijaan ja naiset nousivat Ykköseen. Kahden joukkueen valmentajana toimiminen vei rutkasti aikaa ja voimia.

– En ole eläessäni istunut bussissa niin paljon kuin tuolla kaudella. Joka viikonloppu olin menossa jossain satojen kilometrien päässä kotoa.

Kaudella 2012 Jussi keskittyi sitten vain B-junioreiden valmennukseen. Kauden päätteeksi joukkueen kaulaan ripustettiin upeasti SM-sarjan kultaiset mitalit.

– Meillä oli sarjaan nähden erittäin kova joukkue.

Naisjoukkueiden jälkeen oli jälleen aika siirtyä miesten valmennukseen. Edellisin pesti ennen nyt alkavaa PAVE-vastuuta oli kaudella 2015, kun Jussi luotsasi Warkaus JK:ta Kolmosessa.

jussi
Valmentajalla on jo katse suunnattuna tulevaan kauteen.

Kolmesta PAVE-kaudesta on jäänyt hyvät muistot. Ensimmäisen kausi 2006 oli haastavin, koska Ylä-Savosta oli Kolmosessa mukana neljä joukkuetta ja pelaajista oli pulaa.

– Ekalla kaudella joukkue oli vaikea kasata, ja muutenkin koko vuosi oli haasteellinen, mutta tekemisen meininkiä meillä riitti niin joukkueessa kuin taustoissakin.

Kaksi seuraavaa kautta sujuivat helpommin ja tuloksellisesti paremmin. Vuonna 2008 PAVE sijoittui Kolmosessa kolmanneksi. Myös kentän ulkopuolella toimintaan saatiin uusia tuulia. Yleisöä palveltiin mm. nettisivujen ja videokoosteiden muodossa.

- PAVEssa sain kokea valmennuksen lisäksi ensitutustumisen haalarihommiin, joita alasarjojen seuratoiminnassa tarvitaan. Minulle jäi hieno kokemus yhteisöllisyydestä. Niillä resursseilla saatiin toiminta kuitenkin nostettua pykälää ylemmäs. Se oli sellaista kunnon touhuamisen aikaa.

2008
Edellisen kerran Jussi valmensi keltapaitoja kaudella 2008.

Akuuttia pelaajapulaa paikkaamaan vahvistuksia joukkueeseen löytyi Kuopiosta. Muutama vahvistuksista viihtyi joukkueessa koko kolmen kauden ajan, vaikka kilometrejä varmasti kertyi. Jussin mielestä se osoittaa, että asioita tehtiin oikein ja pelaajista välitettiin.

– Koen, että tällä hetkellä tilanne on ehkä vähän samanlainen kuin viimeksi tullessani, kun pelaajatilanne on niukka. Tavoitteena on saada taas toimintaan nousujohteisuutta, ihan harjoituskentältä alkaen.

Miksi sitten paluun aika oli juuri nyt – mikä sai miehen takaisin valmennushommiin?

– Jalkapallo on muuttunut viime vuosina itseäni miellyttävään suuntaan, peli on nopeutunut ja etenkin prässipeli kehittynyt. En olisi hommaan ruvennut, ellei todella tuntuisi, että vielä on annettavaa.

– Ja joku kertoi, että minulla on 60 peliä PAVEssa valmentajana. Joten pitäähän se sata saada täyteen, heittää Jussi lopuksi pilke silmäkulmassa.

Veikkojen valmentajatiimiin haetaan vielä täydennystä, joten muista tiimin jäsenistä tiedotetaan myöhemmin.Arkisto (uutiset)

Powered by mod LCA