Arkistosta vuodelta 2012

Yläsavolaisderby PAVEn ja Lapinlahden Pallo-95:n välillä pelattiin torstaina 31.5. Lapinlahden Mondo-Areenalla. PAVE otti vierasvoiton maalein 1–4 (1–2).

Joukkueet ovat toisilleen varsin tutut, sillä molempien paidassa pelaa useita pelaajia, jotka ovat aiemmin pelanneet nykyisen vastustajan riveissä.

PAVE meni johtoon upealla osumalla kymmenen minuutin kohdalla. Oikean laidan puolustaja Jari Leinonen laittoi ensin pitkän pystypallon laitaansa ylös, jossa Juha Roth ehti pelivälineeseen ensimmäisenä. Sitten Roth keskitti pallon hieman takaviistoon ja 16-viivan tuntumasta Aku Tuovinen pamautti pallon suoraan ilmasta takaylänurkkaan. Tällaisia nähdään harvemmin korkeammillakaan tasoilla.

LaPa tuli tasoihin 22. minuutilla kotiyleisön riemuksi. Keskialueen vapaapotku tippui 16-alueelle yllättäen PAVEn puolustajien ohi ja Aleksi Hyvönen pääsi niittaamaan lähietäisyydeltä pelin 1–1-numeroihin.

Voittomaali syntyi Juha Rothin tekemänä puolen tunnin kohdalla. Petri Kalannin oiva läpisyöttö puolustuslinjan ohi vapautti Rothin täysin yksin maalintekoon puolustuksen jäädessä odottelemaan paitsiovihellystä. Varma sijoitus löysi maaliin ohi LaPa-vahdin.

Ensimmäisellä puoliajalla ote oli keltapaitaisilla, jotka eivät kuitenkaan saaneet hyödynnettyä sitä kunnon maalintekopaikoiksi asti kuin muutaman kerran, maalien lisäksi mm. kulmapotkusta. LaPallakin oli pari vaarallista tilannetta, jotka syntyivät kaukolaukauksista. Aivan puoliajan lopulla kotijoukkueen laukaus viuhui rimaa hipoen yli maalin.

Vierailjan johto kasvoi kahteen maaliin 56. minuutilla Aku Tuovisen illan toisella maalilla. Veli-Matti Räihä riisti pallon vastustajalta ja kääntyi hyökkäykseen laitaa myöten. Räihä syötti keskelle Tuoviselle, joka otti pallon rinnalla alas ja teki hänelle tavanomaisen maalin, eli nosti juuri oikean korkuisen ja pituisen roikkupallon verkon perille yli maalivahdin.

1–4-maali 71. minuutilla oli Tapio Merkkiniemen ansiota. Hän vei palloa noin 25 metrin etäisyydellä maalista, kun hänet kaadettiin vapaapotkun arvoisesti. Mies asettui itse pallon taakse ja laukoi sen tarkasti ylänurkkaan, vaikka maalivahti ehtikin saamaan hieman sormenpäitään tielle.

Hallinta meni toisella puoliajalla selkeämmin keltapaidoille, jotka saivat ottelun edetessä peliinsä lisää malttia ja sitä kautta myös parempia hyökkäyksiä. PAVElla oli vielä mukana kotijoukkuetta enemmän vaihtomiehiä, mikä lisäsi eroa loppua kohden. Kumpikin säästeli lisämaalit seuraaviin koitoksiin, sillä muutama hyvä paikka jätettiin loppupuolella käyttämättä. Puoliajan LaPan paras paikka tuli, kun hyökkääjä irtosi keskikentältä puolittaiseen läpiajoon, mutta Petri Ekholm kuitenkin torjui vastaantulollaan.

Koleasta säästä huolimatta ottelutapahtuma oli kerännyt Viitosen tasolle kiitettävän määrän katsojia.

Neljän kierroksen jälkeen keltapaidoilla on kasassa täydet pisteet maalisuhteella 22–2. Kahden viikon kuluttua PAVE kohtaa seuraavassa ottelussaan kotona Nilsiän Pallo-Haukkojen ja Juankosken Pyrkivän yhdistelmäjoukkueen.

LaPa-95 - PAVE 1-4 (1-2)