PAVEn puolustus puudutti JoPSin

Iisalmelaisjoukkue jatkaa Kolmosen kärjessä puhtaalla pelillä

Tommi Korpihalla
Iisalmi

PAVE Iisalmen valmentaja Jussi Kukkonen teki Kolmosen otteluun Joensuun Palloseuraa vastaan taktiikan, että vieraiden pelätty maalitykki Raino Harinen otetaan kiinni ja itse tehdään vähintään yksi.

– Ei tuon paremmin voi taktiikka enää onnistuakaan, Kukkonen sanoi ottelun jälkeen.

PAVE kukisti JoPSin maalein 2–0 (0–0). Molemmat joukkueet aloittivat Kankaan hiekkakentällä varovasti, varsinkin kotijoukkue. Joensuulaiset tulivat alkuun vahvasti ja saivat keskialueen haltuunsa, mutta mitään todella vaarallista punapaitainen vierasjoukkue ei saanut aikaiseksi. JoPSin Juha Maaranen oli ottelun ensimmäisellä puolituntisella liian liikkuva. Kun hän pelasi yhdessä Petri Ronkaisen kanssa oikean laidan kautta kohti PAVEn puolustusta, tilanteita alkoi syntyä. Kaksikon ja oikeastaan koko JoPSin hyökkäyspeli oli kuitenkin liian yksinkertaista, kun palloa pelattiin koko ajan kärkeen vain Harista hakien.

PAVEn puolustus piti tonttinsa mallikkaasti ja varsikin Petri Hätinen luuti puolustuksen keskustassa niin varmasti, etteivät joensuulaiset löytäneet PAVEn puolustuksesta Harisen mentävää aukkoa. Onnistuneesta puolustamisesta kertoo sekin, että Harinen pääsi ensimmäisen kerran laukomaan kohti Juha Ovaskaisen vartioimaa maalia vasta ottelun 37. minuutilla. Ensimmäisen jakson lopulla PAVE alkoi saada yhä enemmän pelin juonesta kiinni, kun JoPS alkoi olla ihmeissään tiukan pavelaispuolustuksen puristuksessa. Jakson lopulla PAVEn Aku Tuovinen pääsi puskemaan nopean hyökkäyksen päätteeksi Veli-Matti Räihän keskityksestä, mutta pallo suuntautui selvästi maalin ohi.

Ottelun ensimmäiset kulmapotkut nähtiin vasta toisella jaksolla, mutta kumpikaan joukkue ei päässyt niistä maalia tekemään. Ensimmäisen jaksoon verrattuna joukkueiden roolit vaihtuivat toisella jaksolla päikseen. Siinä missä JoPS hallitsi keskialuetta ensimmäisellä jaksolla ja PAVE pääsi vain vastahyökkäyksiin, oli tilanne nyt päinvastainen. PAVE hallitsi peliä ja määräsi tahdin.

Verkot heiluivat ensimmäisen kerran ottelun 77. minuutilla. Sivurajan jälkitilanteessa pallo ajautui rangaistusalueen ulkopuolelle Räihälle, joka otti pallon haltuunsa, pomputteli parin joensuulaispuolustajan ulos tilanteesta ja saatuaan vähän tilaa laukoi kymmenestä metristä kovaa ohi Markku Ukskosken.

Ottelun toinen maali sai alkunsa jopsilaisten vapaapotkusta, kun nämä hakivat tasoitusta. Ovaskainen katkaisi Lauri Piiroisen kovan vapaapotkun ja lähetti nopean ja tarkan avauksen suoraan PAVE-kärki Juha Rothille, joka ei kuitenkaan saanut palloa suoraan haltuunsa. JoPSin Ronkainen riensi apuun ja yritti puskea pallon alaspäin Ukskoskelle, mutta puski ohi vastaantulleen maalivahdin. Roth kiitti puolustuksen virheestä siirtämällä pallon tyhjään maaliin.

PAVElla oli vielä mahdollisuus kolmanteenkin osumaan, kun kymmenen minuuttia ennen päätösvihellystä Tuovisen vapaapotkusta pallo kimpoili hiekkakentällä Esa Kauppiselle ja Rothille, mutta askelissaan sekoilleet pavelaishyökkääjät ohjasivat pallon ensin tolppaan ja lopulta ohi maalin. Ottelun lopulla Timo Ryynänen vielä karvasi pallon joensuulaisilta ja laukoi kovaa kohti Ukskosken maalia, mutta pallo painui hieman ohi ylänurkan.

Kukkosen mukaan varovainen pelitapa hiekkakentällä näkyi molempien joukkueiden otteissa.

– Kumpikin halusi pelata oman pään tarkasti ja virheitä välttäen. Me onnistuttiin ja jaksettiin uskoa siihen, että maalipaikkojakin syntyy.

– Kun ensimmäisellä jaksolla aloimme saada otetta, nostimme karvauksen toisella jaksolla vähän rohkeammaksi ja sitä kautta saimme enemmän tilanteitakin, Kukkonen analysoi.

PAVE nousi puhtaalla voitollaan Kolmosen kärkeen, mutta vielä tässä vaiheessa se ei Kukkosta lämmitä.

– Jos juhannuksena tilanne on sama, niin sitten voi jo vähän hymyillä, Kukkonen sanoi. PAVEn seuraava kotiottelu on ensi sunnuntaina, kun vastaan tulee LehPa.