Arkistosta vuodelta 2015

PAVEn kausi Itä-Suomen Nelosessa päättyi sunnuntai-iltapäivänä iloisissa tunnelmissa Rautavaaralla, kun keltapaidat voittivat Raikun maalein 2–1 ja ottivat sen myötä kolmannen sijan sarjassa.

Toiseksi viimeisellä sarjakierroksella PAVE menetti karvaasti voittonsa lisäajalla kotona KuKia vastaan ja mitalisijat näyttivät jo karkaavan tavoittamattomiin. Mutta niinpä vain kokivat yllättävät pistemenetykset myös sarjataulukon lähimmät uhkaajat ToU ja LiPa, joten lähtöasetelma sunnuntain peliin oli, että voitolla PAVE ohittaisi molemmat joukkueet ja kipuaisi pronssisijalle.

Raikulle ottelulla ei ollut enää sijoituksellista merkitystä, mutta Raiku on tarjonnut iisalmelaisille kovan vastuksen sarjapeleissä männävuosina ja Rautavaaralta ovat pisteet olleet tiukassa. Näistä lähtökohdista voittoa siis lähdettiin hakemaan.

Rautavaaran urheilukentän nurmi oli veden kyllästämänä pehmeä sekä hyvin liukas, mikä toi oman mausteensa soppaan.

Alkuun PAVE päätti antaa isäntien hallita palloa ja keskittyi pääasiassa vastaiskuihin. Taktiikka toimi 13. peliminuutilla, kun hyökkäys tuotti kulmapotkun. Oskari Mustonen laittoi kulmapotkun matkaan ja Kari Huttunen hyppäsi puskemaan näyttävän maalin 5-rajalta etutolpan kohdalta. Pallo osui ensin ylärimaan, putosi maahan ja pomppasi takaisin ylös maalin kattoon.

25. minuutilla valmentaja Marko Kärkkäisen laukoma laitavapaapotku kantoi putoavana kaukaa kohti maalin ylänurkkaa, mutta se napsahti kuitenkin sisätolppaan ristikon alle ja ponnahti 5-alueelle; irtopallon kerkesi raikulainen purkaa pois.

Puolustussuunnan peli onnistui hyvin yhtä kertaa lukuun ottamatta. Laidalle avautui tilaa 31. minuutilla, kun PAVEn hyökkäys kääntyi vastaiskuksi ja Pasi Korhonen syötettiin vapaana laidallaan tekopaikkaan. Mies toi pallon boksiin ja laukoi sen maaliin ohi maalivahti Joonas Piipon.

Viitisen minuuttia edellisestä Raiku sai kulmapotkun, jonka pavelainen pyrki siivoamaan maalin edestä yli, mutta pusku napsahtikin ylärimaan, minkä jälkeinen hässäkkä iisalmelaisten onneksi saatiin selvitettyä. Näin lähellä maalintekoa ei kotijoukkue näiden tilanteiden lisäksi käytännössä enää ollut.

Jakson loppuosalla PAVE alkoi itse pitämään palloa enemmän ja loi hyvän paineen Raikun päätyyn. Maalipaikoille asti ei kunnolla päästy murtautumaan, mutta sen sijaan useita erikoistilanteita hankittiin. Yhdessä niistä oltiin jo lähellä maalintekoa, kun Raikun maalivahti teki tärkeän pelastuksen kulmapotkutilanteessa.

Sitten 44. minuutilla keltapaidat saivat vapaapotkun paristakymmenestä metristä vasemmalta ja sitä laukomaan asettui Simo Roth. Veto osui muuriin ja kimposi siitä oikealle hieman etäämmälle maalista. Irtopalloon juoksi kuitenkin ensimmäisenä Tapio Merkkiniemi ja pamautti liikkuvaan palloon suoraan upean painavan laukauksen, joka lensi vastustamattomasti maalin kattoon. Näissä 1–2-lukemissa siirryttiin tauolle.

Tauolla iisalmelaisten kopissa sovittiin, että jakson alussa prässätään nyt ylempää. Tämä tuottikin tulosta niin, että ensimmäisen vartin aikana PAVE hankki kaksi tuhannen taalan avopaikkaa, joita ei kuitenkaan hyödynnetty. Raiku-vahti nappasi syliinsä myös puskun kulmapotkuun 70. minuutilla. Niukka maalin johto siis säilyi, jakson vanhetessa ote tasaantui ja loppuosalla keltapaidat keskittyivät turvaamaan johtoaan turhia riskejä vältellen.

Lopussa painetta oli vierailijan päädyssä, mutta laatikkoon maalipaikoille asti ei isäntiä päästetty. Raikun saumat olivatkin erikoistilanteissa, jotka kuitenkin Piippo ja puolustus varmasti selvittivät. Vaarallisimman tilanteen esti puolestaan valmentaja Kärkkäinen kurottamalla kulmapotkun jälkeisen irtopallon tielle ettei raikulainen päässyt laukomaan. Pari paikkaa avautui PAVElle vielä loppuminuuteilla, mutta toisella jaksolla ei maaleja yhtään syntynyt ja näin lopputulokseksi jäi 1–2 (1–2).

Keltapaidat tarvitsivat kolme pistettä ja ne haettiin. Ottelun panos ehkä näkyi ylimääräisenä puristuksena, mutta tehtävässä onnistuttiin – PAVE on kolmas tämän kauden Nelosessa.